home      béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      links

Nieuws uit een Griekse scheepswrak

Béatrice Boucher


Het Antikythera mechanisme


tabel

bron wikipedia

 

Het verhaal van de Antikythera begint in 1900 in de buurt van het gelijknamige Griekse eiland toen sponsduikers een gezonken Romeins scheepswrak op 42 meter diepte ontdekten. Niet alleen vazen en standbeelden brachten ze naar boven maar ook 82 aangetaste bronzen fragmenten. Maar het is pas op 17 mei 1902 dat een archeoloog een vreemd object opmerkte nadat een van de houten dozen dat begon op te drogen, openbarstte.


De andere objecten die in het wrak zijn gevonden zoals vazen (uit Rhodos) zilveren munten (uit Klein Azië) en marmeren beelden gaven de indruk van een rijk handelsschip dat vermoedelijk tussen Rhodos en Rome vaarde. Rhodos was een belangrijke plek voor de astronomen / astrologen uit die tijd.


Hoewel er in de loop van de jaren vele onderzoeken zijn gedaan, is het pas in 2002 dat onderzoeker Mike Edmunds, van de Universiteit van Cardiff, besluit een scanner te laten bouwen die de mogelijkheid had om een beeld te creëren van het Antikythera mechanisme. Uiteindelijk zou een machine met een gewicht van twaalf ton nodig zijn om een object van slechts een paar ons te doorgronden!


In de herfst van 2005 verzamelde hij een team van experts van drie universiteiten op het gebied van astronomie, astrofysiek en mechanica om zich heen. Ze kwamen tot de conclusie dat het voorwerp een veel ingewikkelder mechanisme (astrolab) was dan ze gedacht hadden. Zo onderzochten ze opnieuw de Griekse inscripties en konden, hoewel met moeite, 2000 letters ontwaren.


Het bleek inderdaad om een gedeelte van een handleiding en een astronomische uitleg over sterren te gaan. Maar de meeste woorden moeten nog ontcijferd worden. Het astrolab blijkt de positie van de maan en de zon aan te kunnen geven via een draaiende mechanisme, hetgeen betekent dat het een soort rekenmachine was. Maar ook Venus, de ecliptica en de bewegingen (retrograde en direct) van planeten worden benoemd. Het object is inmiddels gedateerd op circa 2e eeuw v.Chr. Een ander resultaat van het onderzoek heeft geleid tot een reconstructie van het mechanisme. (zie).


Het team heeft op 30 november 2005 de eerste resultaten wereldkundig gemaakt tijdens een conferentie in Athene. De volgende dag verscheen een artikel hierover in Nature * .


De grote vraag is nu hoe de Grieken zo’n precisie-instrument hebben kunnen construeren in een tijd waarin technologische kennis nog nauwelijks ontwikkeld was. Het is nl pas in de 14e eeuw dat een mechanisme van deze kwaliteit kon worden gemaakt.

Wordt vervolgd....


Voor astrologen is het opvallend dat op 17 mei 1902, Pluto op 17° Tweelingen een oppositie vormde met Uranus in Boogschutter (20°) en dat Neptunus op 29°51 Tweelingen stond. Eind 2002 stond Pluto in een exacte oppositie met deze stand uit 1902. En, misschien dat de periode van de Pluto oppositie Neptunus het antwoord zal brengen op de afkomst en doel van het mechanisme van Antikythera.

 

Update januari 2011


Recente X-stralen van het apparaat hebben inmiddels de aard van het Antikythera-mechanisme bevestigd en verrassende functies ontdekt. Het lijkt op een mechanische computer die een nauwkeurigheid heeft die de wetenschap als onmogelijk hield voor 80 vC (moment waarop het schip zonk). Zijn wielen en tandwielen vormen een draagbare planetarium van de hemel die de locaties van sterren en planeten evenals maan-en zonsverduisteringen voorspellen. Met name dit laatste punt is interessant omdat de informatie hierover verscheen op de site van de Nasa, een week na de zonsverduistering van 4 januari 2011 (lees vooral de Sabian).


Nature publiceerde een onderzoek op 24 november 2010 Deze zegt dat het mechanisme berust op berekeningsmethoden die werden gebruikt in de Babylonische astronomie en niet de oude Griekse astronomie. Dit impliceert dat de Babylonische astronomie de Griekse geïnspireerd heeft - met inbegrip van de mechanische constructies.In 2010 was er een expositie in Athene. Deze zal tussen 2010 en 2012 door Europa reizen, waaronder Belgie, Frankrijk en England. Verder is een symposium in Athene gepland (voorjaar 2011) om nieuwe gegevens te bespreken over de inscripties op de frontplaat en de planetaire gegevens. Bij dan zullen Jupiter en Uranus en andere persoonlijke planeten zich in Ram verzamelen. Wat vast interessante doorbraken en revolutionaire onthullingen voorspelt.


© Béatrice Boucher, Diplom. FAStrolS
updates: januari 2007 en januari 2011

 
zie ook (links updated 2018)

ancient history
Nature update van 2 januari 2018
het mechanisme
site over de inscripties
utube filmpje

naar boven