F
béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen

bar

terug naar data

 

foto

Thomas Piketty

 

Horoscoop T. Piketty economist

Thomas Piketty
7 may 1971 - 8:45 am - Clichy - France

source: Documentation CEDRA - BS

 

Franse econoom, directeur van studie aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS). Oud-leerling van de École Normale Supérieure de rue d'Ulm. Doctoraat in de economie en gespecialiseerd in de studie van economische ongelijkheid, vooral in een historisch en vergelijkend perspectief. In 2002 kreeg hij de prijs voor de beste jonge econoom van Frankrijk en in 2013 de prijs van de Yrjö Jahnsson Foundation. Hij speelde een belangrijke rol in de oprichting van de Parijse School voor Economie waar hij als professor werkt.

"Le Capital au XXIe siècle" (2013): kapitaal is een onderwerp in het kapitalisme dat weinig bestudeerd en onderzocht wordt, dat heeft hij gedaan.

"Extreme ongelijkheid ondermijnt democratie. Als een kleine groep bijna alle economische middelen in handen heeft, bestaat het principe ‘iedereen is gelijk’ niet meer. Op papier mag ieders stem even zwaar tellen, in de praktijk heeft een klein groepje extreem rijken de touwtjes in handen. Daarnaast is ongelijkheid een voedingsbron voor populisme, nationalisme en racisme omdat grote groepen zich buitengesloten voelen en hun onvrede willen uiten. Het is niet toevallig dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog de Europese ongelijkheid zeer groot was.”

In arme landen is er een extra probleem: economische ongelijkheid remt ontwikkeling. De rijke elite sluist grote sommen geld naar Zwitserland, Parijs of Londen, terwijl dat gebruikt zou moeten worden om bijvoorbeeld onderwijs en infrastructuur te financieren. Dit is een economisch drama. Economische ontwikkeling vereist sterke instituten en onderling vertrouwen. Het heffen van belasting is cruciaal om ontwikkeling te financieren, maar als de elite hier nauwelijks aan bijdraagt, ondermijnt dat de opbouw van een sterke economie met sterke instituten. De consequenties van ongelijkheid zijn in arme en opkomende landen veel groter en ernstiger dan in Europa of de Verenigde staten.”

" Uit mijn onderzoek blijkt dat welvaart zich niet vanzelf verdeelt, je moet beleid voeren."


Nieuw publicatie: 'Capital et idéologie' (12 september 2019)