home      béatrice boucher      consulten      cursussen      lezingen & workshops      artikelen      linksEen koningin bij een astroloog


Oude tekst uit de 2de eeuw v.C.

 

Nectanebo trok bij dageraad een tablet, zeldzaam en van koninklijke rijkdom, waarvan het woord alleen de uitwerking daarvan niet kan uitleggen. Het was uit ivoor, ebbenhout, zilver en goud gemaakt; drie concentrische cirkels waren er in gegraveerd, waarvan de eerste cirkel de decanaten droeg; de tweede cirkel de twaalf dierenriemtekens van de zodiak en de middencirkel de zon en de maan. Hij legde het tablet op een stoel.

Daarna opende hij een ivoren kistje; heel klein, waar hij zeven gesternten uit nam en de horoscopos (ascendant). Met de acht metalen die uit de stenen worden gewonnen, begon hij de hemel van dat moment te componeren, deze te verlichten; in de kleine cirkel om de Zon in steen van kristal, de Maan in steen van diamant neer te leggen, Ares in hematiet, Hermes in smaragd, Zeus in hemelsteen (jade of graal), Aphrodite in saffier, Chronos in serpentsteen* en de horoscopos in wit marmer.

Vervolgens sprak hij: "Wijs me, koningin; het jaar, de maand, de dag en het uur van uw geboorte".

Zodra ze dit had gedaan, berekende Nectanebo met de munten, de geboorte van haar en van hemzelf om hun astrologische overeenstemming te zien. Toen hij zag, dat deze positief was, vroeg hij: "Zeg me, koningin; Wat wilt u weten?


* bij healing helpt serpentsteen om gebieden met blokkades op te schonen, het brengt evenwicht terug in de energiecentra en heeft een positief effect op het hartcentrum.

 

serpentine
Deze tekst is door Paul Meyer (specialist op het gebied van middeleeuwse teksten) gedateerd op de tweede eeuw voor Christus, dus uit de tijd van Ptolemeus.

Het is een interessante beschrijving; het geeft ons inzicht in de manier waarop een astroloog uit die tijd te werk ging. Hij maakte blijkbaar een uurhoek en vergeleek vervolgens zijn horoscoop met die van zijn klant voordat hij advies gaf. De planeten waren op munten uitgebeeld via een bij de planeet behorende steen. Uit deze tekst kunnen we tevens concluderen dat de voorstelling van de horoscoop rond was, en niet vierkant zoals later gebruikelijk zal zijn.

Ook interessant om te weten: de naam van deze koningin is Olympia. Ze was de vrouw van Philip van Macedonië. De priester-astroloog Nectanebo was zelf zeer geïnteresseerd in de koningin: hij wilde macht over haar hebben.


Extract uit ‘Le roman d'Alexandre', La Roue à livres uitgegeven in 'Les Belles Lettres' (1992) blz. 151-152. Vertaling door G. Bonouré et B. Serret van de Pseudo-Callisthène.

Nederlandse vertaling vanuit het Frans, Béatrice Boucher - april 2003. Met dank aan Yves Lenoble, franse astroloog.